Jabłko pod jogurtową pierzynką - przepis dla jednej osoby.
1 duże jabłko
3 łyżki płatków górskich
1 kubek jogurtu naturalnego
garść owoców goji
1 łyżeczka miodu
garść płatków migdałów
2 łyżki pestek dyni
Jabłko zetrzyj na tarce do warzyw o grubych oczkach.
Podsmaż go na łyżeczce oliwy z oliwek
Odstaw z ognia i dodaj do gorącego jabłka płatki górskie i owoce goji. Na suchą rozgrzaną patelnię wrzuć migdały, potem pestki dyni. Kiedy płatki lekko napęcznieją, przełóż je do miseczki. Po wierzch przełóż jogurt i polej miodem w fantazyjne esy-floresy. Posyp prażoną mieszanką płatków migdałów i pestek dyni.
Śniadanie najlepiej smakuje kiedy jabłka są ciepłe pod pierzynką z jogurtu, a migdały i pestki dyni lekko chrupiące. Miód pozłoci całość i doda osłody. Po prostu palce lizać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz