A oto przepis na pyszne i zdrowe śniadanie dla 2- 4 osób
2 szklanki kaszy jaglanej
2 garści migdałów
2 garści jagód Goji
4 łyżki pestek dyni
4 łyżki siemienia lnianego
1 plaska łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki cukru trzcinowego
szczypta soli morskiej
1 łyżka oliwy z oliwek do podsmażenia kaszy
Ugotuj kaszę w 4 szklankach wody.
Na suchej patelni upraż migdały, następnie dodaj pestki dyni i siemię lniane i praż dalej jeszcze przez chwilę. Przełóż mieszankę do miski.
Ugotowaną kaszę jaglaną podsmaż na patelni na oliwie z oliwek, dodaj sól, cynamon, cukier trzcinowy i owoce goji. Następnie wymieszaj z prażoną mieszanką migdałów, pestek dyni i siemienia lnianego.
Najlepiej smakuje podawane na ciepło.
Życzę smacznego :)
Jagody Goji nazywane są „Owocami długowieczności”lub „Czerwonymi diamentami”
w tradycji chińskiej i tybetańskiej znane i cenione są od 2000 lat ponieważ :
mają wysoką zawartość witaminy E
mają wysoka zawartość witaminy A
są źródłem żelaza
mają wysoką zawartość błonnika
Warto więc wprowadzić je do swojego jadłospisu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz